Un Ölçümünde nelere dikkat etmeliyim?


Bilindiği gibi Un ölçümünde en pratik yöntem Cup denilen ölçü birimidir. Satın alınan EYM'lere göre Cup ölçüleri maalesef değişiklik göstermektedir. 200 ml.den 480 ml.ye kadar değişken ölçülü ölçü kapları görülebilmektedir. Bu da tariflerin uygulanmasında inanılmaz sıkıntılara sebebiyet vermektedir. Diğer taraftan ölçü birimi olan Cup, bardak ya da Kupa olarak Türkçemize çevrildiğinde anlam kazanmakta, ancak bu defada kullanılan bardağın hacmine göre değişmekte, standart ölçü birimi olmaktan çıkmaktadır.


1 Cup (Su Bardağı)=240 ml. (Kabaca 1/4 lt. su) alabilen Amerikan Ölçü birimi bir bardaktır ve standart tarifler buna göre uygulanmaktadır.


Diğer taraftan 1 Cup (Su Bardağı:240 ml) un konusunda da sıkıntılar yaşanmaktadır. Un ölçümü için genel kabul gören yöntem:


Mastering_the_Art_of_French_Cooking'den alınmıştır...


Şekilde görüldüğü gibi elenmiş un baz alınmaktadır. Bu nedenle saplı Cup ölçeklerinden alıp, Cup ile unu almadan önce bir kaç defa savurarak havalandırmak ve elenmiş un kıvamını yakalamak, arkasından kaba aldıktan sonra da bastırmadan silme hale getirmek gerekir. Bu şekilde alınan 1 Cup beyaz un ortalama 125 gr. civarında gelmektedir. Aksi takdirde sıkışmış durumdaki paketten alınan un bir daha sıkıştırılırsa ölçünün iki katı ağırlığa ulaşabilir. Dolayısıyla tarif uygulaması esnasında suyun yetmemesi ve hamurun kuru kuru kalması sıkıntılarıyla karşılaşılabilir.


Piyasada bulunan 3 çeşit Cup: 200 ml, 240 ml, 360 ml. Standart olan ortadaki ölçü kabıdır.


1 Cup beyaz un ölçümü için tartı sıfırlanır.


Saplı standart ölçü kabı ile un havalandırılarak 1 Cup alınır ve tartıya boşaltılır.


1 Cup havalandırılmış Beyaz Un 124 gr - 125 gr arasında gidip gelmektedir.



Ölçüm esnasında tartı kullanmak idealdir, ancak ekmek yapımı esnasında nostaljiyi yaşamak ve el ölçüsüne, göz kararına güvenenler için un ölçümü esnasında bu ayrıntıyı bilmek, genelde yaşanan sıkıntıları azaltacaktır.