EYM'de Adım Adım Ustalaşmak



İLK DENEMEM: 

(ilk deneme yazımı kaydettiğim birkaç ölçü hariç ikinci denememden sonra oluşturdum:)


De’Longhi Klasik Ekmek tarifinden (750 gr için) …(sitemizden aldım)

(Sadece şekeri 1 yemek kaşığı yerine 1 tam ½  ölçü kullandım.Yanlışlıkla…

Ayrıca Un: Sinangil Geleneksel Beyaz Ekmek Unu,

ve sadece beyaz un kullandım…)


Her şey çok güzel başlamıştı…:)


Mutlu bir aile tablosu; nasılda atmış kolunu(kablo) aile babası (Arçelik K2710) çocuklarının omzuna



315 ml damacana suyu kullandım…

yağı, tuzu ve şekeri ekledim…



yaptığım hesaba göre; 2 tam ¾ + 1 tam  = 3.75 cup = 900 ml un…

Elimdeki kulplu ölçü kaplarıyla 900 ml’yi şu şekilde sağladım;




3x250 ml 

2x60 ml

30 ml un…


ve ardından mayayı ekledim…




Tam bu noktada EYM’den bahsetmek istiyorum;

Bir hafta boyunca çeşitli büyük mağazalarda veya web sitelerinde çok çeşitli markalara baktım. Hatta en son Breville BM600’de buna dahil.Fiyatı bu işe yeni başlayan birine göre bir hayli yüksek geldi.Geçen hafta Pazar günü dayımlarda atıl vaziyette bir EYM olduğunu öğrendim.Hemen kendilerini aradım.Sağolsunlar kırmadılar beni verelim dediler.Almaya gittiğimde öğrendim markasını.Arçelik K2710. İtibarının pekte iyi olmadığını öğrenmeme rağmen ( sitemizdeki incelemeleri ve yorumları okuduğum için)  birden gözümde kıymete bindi (bedava sahip olduğum için heralde.:) Gönlümüzde yatan aslan (Kenwood BM250) başka idi ama buna da şükür. Şu anda benim gözde makinem Arçelik K2710;)



Aile Babası



İlk tereddütüm makinenin hangi işlemi ne kadar sürede yapacağını bilmemem idi. Çünkü diğer birçok EYM’nin aksine benimki kapağı açılınca duruyormuş.(Bunun da muhtemel sebebinin kazanı makine içersinde sabitleyen bir parça bulunmadığından çalışma esnasında bir müdahale ile kazanı döndürüp sisteme zarar verebilecek bir durumun engellenmesi olduğunu eşimle konuşurken fark ettim)  Fakat bilinmesini isterim ki; işlem durmasına rağmen zaman sayacı çalışmakta ve kapak kapatıldıktan sonra kaldığı işlemden değil zamana göre hangi işlem sırasıysa onu yapmaktadır.Mesela ilk 10 dakika karıştırma ve yoğurma işlemlerinden sonra 20 dak ara vermektedir. Eğer kapağı açık tutup 10 dakika beklerseniz 2:50’den itibaren sanki karıştırma işlemlerini yapmışta ilk kabarmaya geçmiş gibi davranmaktadır.Yeri gelmişken anladığım kadarıyla makinenin yaptığı işlemleri aşağıda vermeye çalıştım;(sizce doğru mudur?)


3:00-2:50 arası karıştırma ve yoğurma-10 dak.

2:50-2:30 arası ilk kabarma-20 dak.

2:30-2:15 arası ikinci karıştırma ve yoğurma-15 dak.

2:15-1:55 arası ikinci kabarma 20 dak.

1:55-1:50 arası (?) yumruklama 5 dak.

1:50-0:00 arası kabarma ve pişirme 1 saat 50 dak.



İlk Şok! 

Kazanı yerleştirdim.Fişi taktım.Açma kapama düğmesini 1 konumuna getirdim.Standart program seçiliydi zaten.Çok pişirme konumuna getirdim.Ve durdurma başlatma butonuna bastıktan sonra  3 saatten geriye sayım başladı( aslında yaklaşık 6 saat sürdü.:) Niye mi?Aşağıdaki fotoğraf yüzünden.





İlk 10 dakikadan sonra hamur yukarıdaki gibiydi.(ilk un eklemem burada başladı.Dakka bir gol bir).Makine durmuştu.Çalışmıyordu.Bozulmuş muydu yoksa beklemeye mi geçmişti.Ne kadar bekleyecekti. O an aklımdan geçen bu işte bir yanlışlık var oldu. Kafam iyice karışmıştı.Peki ben ne yaptım; o altın kelimeleri (kulak memesi kıvamı) hatırlayıp biraz un ekledim.Ve bir taraftan aklımdan insanların neden ilk denemelerinde ekmeklerinin içlerinin cıvık hamur kaldığı geçiyordu.Tam olarak emin olmasam da aşağı yukarı bu sebeplerden dolayı sıkıntıların çıktığını anlamaya başlamıştım.Yani sitede okuduklarımı birebir yaşıyordum.Aklımda, benim ilk ekmeğim her ne olursa olsun olacak vardı.Aksini düşünmek bile istemiyordum.Çünkü buraya bu satırları yazarken ilk denemem olmasına rağmen ekmeğimi yapmayı başardım diye yazmak istiyordum.Ustalarımın, ailemin ve bu işi yapmaya başladığımı bilen herkesin gözüne girmeliydim.Takdirlerini toplamalıydım.Bence çok hoş duygular bunlar.Ve daha da güzeli bunları sizlerle paylaşıyor olabilmek.


Tabii ilk un eklememden sonra parmağımı durdurma başlatma butonuna kısa süre basılı tutarak reset işlemini gerçekleştirdim.(Bu arada 2:30’a kadar beklemiş bulundum.)

Bir 10 dakika daha karıştırdıktan sonra hamur aşağıdaki hali aldı.




İstediğim bu da değildi.Derken ilk 500 (yaklaşık 470 gr’ı zaten tarifin kendisi idi) gr’lık paketin ardından ikinci paketten de resimde görüldüğü üzere 165 gr un ekledim.




Bu arada aklımdan hamurun kıvamını tutturayım derken, unu bu kadar çok eklediğim için hamur makineden kabarıp taşmasın diye geçiriyordum. Nitekim bir miktarını alıp güzelce buzdolabı poşetine hava almayacak şekilde koyup buzdolabına yerleştireyim de bir dahaki sefere kullanırım istedim.Ama gördüğünüz üzere istemek yetmiyor.




İlk Kayıp! 


İlk kaybımı ilk şoktan sonra yaşamış oldum.Yaklaşık 235 gr hamuru çöpe atmak zorunda kaldım.(Buz dolabı poşetine ameliyat eldiveni ile bu kıvamda hamuru yerleştirirken hamur, poşet ve eldiven yıllardır birbirini görmeyen ve çok seven üç arkadaş gibi kenetlendiler birbirlerine.Hiç ayrılmamacasına.Sanki bizi artık ölüm ayırır der gibiydiler.Şaka bir yana bunun adı maalesef israf!)Ancak hala hamur istediğim kıvama bir türlü gelmiyordu.Ne mi yaptım un eklemeye devam ettim.İkinci 500 gr’lık paketten geriye kalan 250 gr idi.Yani 165 gr’ın üstüne 85 gr daha un ekledim.Tabii atılan hamurdan sonra ölçüler değişmişti.Dengeler değişmişti.Özellikle eksilen mayanın ne sonuçlar doğuracağını merak ediyordum.(Ancak sonradan gördüm ki; maya miktarı 750 gr-1000 gr arası ekmekler için aynı, demek ki bu tür durumlar düşünülerek ölçüler seçilmiş) Bu süreçteki diğer fotoğrafları atlayarak kendimce istediğim kıvama geldi dediğim fotoğrafı paylaşmak istiyorum.




Sizin de fark ettiğiniz üzere artık gün bu işe başladığım gün değildi, gece 01:30 sularında gözlerimden uyku akarken ve inşallah bu ekmek olur diyerek odamızdaki kanepeye uzanıverdim. Bu aşamaya gelene kadar yaklaşık 20 kez makineyi resetlemişimdir. Özür dilerim yeniden başlatmışımdır demek istedim. Kaç kere ilk 10 dak. bitmeden yeniden başlattığımı bilemiyorum:)


Uyandığımda güzel kokular geliyordu saatte üç buçuğa yaklaşıyordu. Hemen bir fotoğraf çektim.




Ve diğerleri… 








Tadı fena değildi ancak kabuğu sertti.Güzel bir kokusu vardı ancak şu anda itici geliyor. (yaklaşık 1 hafta sonra hele de 2.ekmeğimi pişirdikten sonra)

Kimler yedi ve görüşleri:

İlk ben: süperdi, daha iyisi şamda kayısı.(o anki görüşüm)

Eşim: Çok güzel, nefis.

Komşumuz ve oğlu: Çok güzel.

İş arkadaşım: Çok güzel.


Yukarıdaki görüşlerin ortaya çıkmasındaki hafifletici sebepler:

İlk denemem, evde yapılan bir iş, hatır-gönül vb…


Sayısal değerler(yaklaşık olarak verilmiştir): 


1.Aşama:

315 gr su.

50 gr yağ+tuz+şeker+maya.

470 gr un.(bu değeri tartarak değil 900 ml’ye karşılık gelen havalandırılmış unun gr cinsinden değeri olarak veriyorum.Gerçekte başlangıçta daha ağır olabilir ki. 2.denememde bunu fark ettim.2.denememde de unu elememe ve havalandırmama rağmen kabın darasını düştükten sonra 240 ml’ye karşılık gelen 125 gr un değerinden daha fazla bir değer ölçtüm.)

750 gr ekmek tarifi için toplamda 835 gr malzeme.


2.Aşama:

eklenen 165 gr un.(gelişi güzel ve fazlaca miktarlarda eklediğim oldu)

çöpe giden 235 gr hamur:(

835+165-235 = 765 gr hamur.


(Tabii bu işlemler esnasında sağa sola saçılan unları veya silikon spatulaya yapıştıktan sonra mideme inen hamurları atlıyorum.)


Sonuç olarak ortaya çıkan 690 gr ekmek.


İlk baştaki toplamda 835 gr malzemeden 750 gr ekmek üreteceğimizi düşünürsek, sonuçta kalan 765 gr hamurdan 690 gr çıkması ilk malzeme ağırlığına göre normaldir heralde.











Uygulama; Ekmek Dostu Sayın @hurmakmuh 'ten alınmıştır.



 


2.DENEMEM: 



Bu arada ilk denememden daha iyi olduğunu düşündüğüm (maya sönüm yırtığı hariç) ikinci denememi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Onda bu kadar sıkıntı çekmedim. İlkindeki tariften farklı olarak sadece unun markası değişmişti.(bir de yanlışlık yaptığım şeker miktarını bu sefer doğru ayarladım.) Çorum-Hatap unu kullandım.Fazladan un eklemedim.4 tane 10’ar dakikalık periyotlarla(gerek varmıydı bilemiyorum, siz ne dersiniz) hamuru karıştırttım.Yine de istediğim kıvama tam olarak gelmedi diye düşündüm.Ancak geçen sefer ki fazla un koyma meselesinden ötürü bu haliyle kabarmasına ve pişmesine müsaade ettim.Aşağıda fotoğrafları yorumsuz olarak ekledim.






















Uygulama; Ekmek Dostu Sayın @hurmakmuh 'ten alınmıştır.