Ekmek Dostu Sayın Erdinç Kıratlı (Deliormanlı), yeni satın almış olduğu  çift bıçaklı Severin 3986 EYM'si ile ilk yaptığı ekmeğin fotoğraflarını ve izlenimlerini bizimle paylaşmıştır.


Kendisine teşekkür eder, yeni ürünlerini de bekleriz.


Nazifenin İlk Akıtması


Uzun araştırmalar neticesinde, ilk makinamı (Severin 3986) aldım, ilk gözlemlerimi paylaşmak istiyorum.
Hemen aldığım günün akşamı ekmek yapmaya karar verdim. Marketten hazır double Söke un sade beyaz ekmek karışımı aldım, içinden Söke instant maya da çıktığndan ilgili Söke mayayı kullandım. Önce 320ml suyu, ardından 0,5kg un karışımını, ve un’un üst tarafında yuva açarak 1 paket Soke instant mayanın tamamını ekledim. Makinayı Fransız ekmeği modunda çalıştırdım. Makina hamuru yoğurmaya başladığında ve bitirdiğinde ufak bir pürüz dikkatimi çekti, makina hamuru yoğurmuş, ancak her bıçakta, sanki ayrı bir bölümmüş gibi iki topak hamur oluşmuştu. ilgili topaklar EYM kazanının sağ ve sol köşelerinde toplanmış ve köşelerden ortaya ve yukarı doğru bir hareketle kabarmaya başlamıştı. Kabardıkça orta kısımlar birbirine yaklaşmış ve birleşmişti, ancak ortanın ve kenarların birbirinden yükseklik farkı oluşmuştu, kenarlar neredeyse kapağa değecek ve ortaya göre daha yüksekti, bu süreç tüm kabarma boyunca devam etti ve orta, kenarlara göre daha aşağıda kalmıştı yani 2 hamur ayrı ayrı kabarmıştı, (tepsi ekmeği misali). Aslında bu teknik olarak iki yüzeyin birbirine yarattığı direnc ile orta kısmın aşağı çekilmesine ve aşağıda kalmasına neden olmuştu.

Ekmek piştikten sonra ise sanki hamur çökmüş izlenimini yaratan bir görüntü meydana gelmişti. Ekmeği EYM kazanından 5-10 dk sonra hemen çıkardım ve beyaz karışımsız/doğal pamuklu bir beze sararak sabaha kadar Tarlasına gidip gelmesini bekledim :) , başkada şansım yoktu saat 01'i geçmişti. Kabarma  olumsuzluğuna karşın ekmek nefis ve lezzetliydi, çıtır/kıtır bir kabuk oluşmuştu. Bu arada hazır karışım aldığım rahatlıktan olsa gerek karışıma tuz/şeker eklememiştim ve ekmeğim tuzsuz olmuştu(zaten ihtiyacımız da yoktu), ona rağmen ekmeğin lezzeti, parmaklarınızı yedirtecek/ısırtacak durumdaydı.
   


Bu yaşadığım kabarma olayını bir sonraki ekmek yapımında yoğurma işlemi sonrası ve kabarma periyodu öncesi kenarlarda oluşan 2adet hamur topağını el çabukluğu ile dışarda yoğurup/birleştirip, konteynerin dibine sererek kabarmaya bırakacağım.


Hamur hareketini gösterir fotoğraf



Hemen tüketilen ekmeğin kabuk ve doku detayı.