Malum: Alet işler, el övünür diye boşuna söylenmemiş. Uygun alet, işleri daha kolay yapılır hale getirmekte. Ustalar, her ne kadar yüzde yirmi malzeme, yüzde 80 teknik önemlidir deseler de, tekniği ön plana çıkaranın malzeme olduğunu unutmamak lazım.


 

Cup ve Kaşık olarak ölçü aletleri: (Ekmek makinesinin yanında verilen standart Cup ve Ölçü kaşığı yeterli olabilir). Bu sette 1 Cup (250 ml)'tan 1/4 Cup'a ve 1 Yemek kaşığından (Tablespoon/TSP) 1/8 Tatlı kaşığına (Teaspoon/tsp) ölçü kapları mevcuttur. Özellikle saplı olması un alırken elinizin temiz kalmasını ve unun havalandırılmasını sağlamaktadır.

Silikon spatula, silikon çırpıcı, plastik karıştırıcı, tahta spatula: Özellikle silikon spatula vaz geçilmez bir alettir. Çırpıcı ile unlar ve maya gibi toz malzemenin homojen karıştırılması sağlanır. Sulu karıştırma için de tahta spatula gerekmektedir. Plastk karıştırıcı genel olarak silikon ve tahta spatula ile birlikte kullanılmaktadır.

Mayalama Kapları: Çelik, cam, seramik, plastik ve benzeri malzemelerden olabilmektedir.

Metal ve Plastik Ekmek ve Hamur Kesme Bıçakları: Ekmek ve Hamurun kesilmesinde, çzilmesinde, çevrilmesinde, unun temizlenmesinde olmazsa olmaz malzemelerdendir.

 

Elektrikli Bıçak: EYM'den çıkab ekmeğin düzgün kesilmesi için alınan, ancak çocuklar için tehlike yaratacağından ötürü hiç kulanılmayan bir alet.


Pişirme Kapları: Teflon, Döküm, Sam,  Porselen ve Güveç pişirme kapları kullanılmaktadır. Tava ekmeği için keklerin pişirildiği teflon kaplamalı kaplar tercih edilmektedir.

Muhtelif Kürekler: Ekmek hamurunu Fırın taşına koyma esnasında kullanılmaktadır. Üzerlerinde son kabarma da yaptırılabilmektedir.

Hasır Kalıplar ve Amerikan Bezi: Ekmeğin mayalanması ve son şekillendirilmesinde kullanılmaktadır. Muhtelif kalıplar (mesela Brotform) olmasına rağmen ucuz ve tabii olması dolayısı ile orta ve büyük boy Hasır Sepet kullanımı yeterlidir. Amerikan bezi de Hamur ile çalışma esnasında yapısı gereği hamura yapışmayarak rahat çalıma sağlar.

 

Tartı: Temel aletlerdendir. 2 Kg.a kadar tartılar yeterlidir. 1'er gr hassasiyete sahip olanlar tercih edilebilir.

Isı Ölçer: Suyun, Hamurun, Fırının iç ısısını vb. ölçmede kullanılır. Zaman zaman ihtiyaç duyulabilmektedir.

Su Püskürteci: Ekmek pişirmenin gizli sırrı buhardadır. Buharın oluşturulması için inanılmaz elzem bir malzemedir.

Fırın Eldiveni: Özellikle yoğrulmayan ekmek yapımında olmazsa olmazlardan. Avuç içi tarafı farklı bir malzeme kaplı olması bir avantaj.

 

Muhtelif süzgeçler: Unu eleyerek havalanfırmak ve çalışma matına homojen olarak un serpmeyi sağlamak için kullanılan olmazsa olmaz malzemelerdendir. Bir kaç boy olması gerekmektedir.

Faraş ve Fırça: Ortamın ve un bulaşmış ekmeklerin pratik olarak temizlenmesinde kullanılmaktadır. Ortamın temiz tutulması ve evin hanımından yakınma gelmemesi için elzem settir.

Merdane ve Oklavalar

Pizza Taşı: Taş ekmeği yapabilmek için fırında kullanılmaktadır. 35x40 cm. ebatlarında bir pizza taşı (ya da fırın taşı) yeterlidir. Daha detaylı bilgiyi Öneriler/Püf Noktası'nda bulabilirsiniz.

Tel Nihale: Pişen ekmeğin terlemeden üzerinde dinlendirilmesi için kullanılmaktadır. Ekmekler değişse de her resimde nihale değişmez aktör olarak görülmektedir.

 

Silikon Mat: Her ne kadar çalışma doğrudan granit veya mermer üzerinde yapılabilir olsa da, temizlik ve rahat çalışma için silikon mat kullanılmaktadır. İnce ve kaliteli bir matı tavsiye ederim.

Muhtelif Mayalar: Aktif Kuru, İnstant ve Yaş Mayalar görülmektedir. Açılan mayalar hava geçirmez kapta ve buz dolabında saklanmalıdır.

Kahve evin hanımı tarafından fotoğrafa derinlik katmak amacıyla konulmuştur, maya ile ilgisi şimdilik yoktur.

Muhtelif Baharatlar

Ekmek Yapma Makinesi ve Hamur Yoğurmak için Mikser: Ekmek Yapma Makinesinde ekmek yapabilmek için makine gerekmektedir. Aynı makinede hamur gayet güzel yoğurulabildiğinden sadece bu amaçla Miksere ihtiyaç bulunmamaktadır. Malzemelerin en pahalıları da bu kalemlerdir.