Çift Renkli Çiçek Ekmek


Çiçek ekmekler ilginç yapısı ile her zaman dikkatleri üzerlerine toplamışlar ve kendilerine has bir sınıf oluşturmuşlardır. İnce kabuğu ve yumuşak dokusuyla özellikle kahvaltılık ve tost ekmeği olarak tercih edilmektedirler. Tarif, "The Cook's Encyclopedia of Bread" isimli kitaptan alınmıştır.


Nefis Çift Renkli Çiçek Ekmek.



Malzemeler:


( 1 Cup/Ölçü Kabı: 240 ml. hacminde bardak ölçüsüne karşılıktır. Ekmeklik un olarak elenmiş un karşılığı yaklaşık 125 gr. dır.
 1 TBSP/Büyük Kaşık; 15 ml. ölçüye karşılıktır.
 1 tsp/Küçük Kaşık; 5 ml. ölçüye karşılıktır.)


240 ml (1 Ölçü Kabı) sıcak Su.

210 ml (7/8 Ölçü Kabı) ılık Süt.

750 gr (yakl. 6 Ölçü Kabı) Genel Amaçlı Un  (Söke Un).

1 Büyük Kaşık Tereyağ.

1 Büyük Kaşık Şeker.

1 Büyük Kaşık Süt Tozu (Tercihe bağlı).

2 Küçük Kaşık Tuz.

2 Küçük Kaşık İnstant maya.


Merkezi hamura karıştırmak için:

1/2 Küçük Kaşık Zerdeçal.


Üzerine Sürmek İçin:

2 Büyük Kaşık ılık Süt.

Yeterli miktarda Susam.



Teknik: Tava Ekmeği tekniği uygulanacaktır.


Yapılışı:


Temel tekniklerde Tava Ekmeği yapımında anlatıldığı sıraya uygun bir yöntem izlenir. Buna göre:


Hamurun hazırlanması için un, şeker, tuz, süt tozu, İnstant Maya mikser kabına konularak tel ya da silikon el çırpıcısı ile iyice homojen hale gelene kadar karıştırılır. Mikser düşük devirde çalıştırılırken üzerine yavaş yavaş tereyağ, süt ve su dökülür. Hamur, 12 dakika boyunca mikserde yoğrulur.


EYM’nda ise öncelikle su,süt, tereyağ, tuz, şeker, süt tozu ile en üste de un, instant maya konularak hamur programında bitinceye kadar çalıştırılır.


Elde ise "Temel Teknikler/Görüntülü kayıtlar/Hamur Yoğurma Tekniği"ne uygun olarak hamur elastik ve plastik bir kıvam alana kadar toplamda yaklaşık 15-20 dk. boyunca yoğrulmalıdır.


Tava Ekmek tekniğinde benzer şekilde Zeytinyağıyla dibi yağlanmış kabartma kabında üzeri duş bonesi ile kapatılmış halde yaklaşık 1-1.5 saat beklenir ve 2 kat kabarması sağlanır.


Uyarı: Ortam sıcaklığına uygun olarak hamurun kontrolü yapılır. Çok sıcak ortamlarda hamurun iki katına erişme süresi daha kısa olacağından fazla beklendiği takdirde aşırı kabarma olacak ve gluten yapısı zayıflayacağından hamur çökecek ve basık, katı, lezzetsiz bir ekmek ortaya çıkacaktır. Aşırı soğuk ortamda ise bu süre biraz daha uzayabilecektir.


İlk kabarmasını tamamlamış ve iki katına ulaşmış olan hamur, Tava Ekmeği tekniğinde anlatılan tekniğe uygun olarak unlanmış silikon mat ya da çalışma tezgahı üzerine alınır.


Hamur toplam 8 parçaya bölünür. Papatyanın toplam 7 yaprakçığı olmak üzere her bir yaprakçığı 150 gr, papatya göbeği ise kalan miktar olarak 200 gr üzerinde kesilir ve top haline getirilir. Papatya göbeği, içine zerdeçal karıştırılarak 2-3 dk yoğrulma suretiyle sarı renk verdirilir. Kenarları açılabilir turta kalıbı öncelikle sıvı ya da tereyağ ile yağlanır. Arkasından kesilen ve yuvarlak şekil verilen parçalardan göbek merkeze, geri kalan 7 adedi de çevresine dizilerek papatya oluşturulur. Parçaların konması esnasında doğal olarak hamur ek yerleri tam alta getirilmelidir. Kalıbın ve dolayısıyla hamurların üzeri amerikan bezi ile kapatılarak iki katına çıkacakları ikinci kabarmaya alınır.


Hamur, ilk kabarmadan sonra çiçek şeklini almış.


İkinci kabarmada hamurun 2 katına ulaşması 60-90 dakikayı bulmaktadır. Bu arada kabarmanın bitmesine 20 dk. kala fırın 220 santigrat dereceye ayarlanarak ısıtılır, ızgara rafı en alt kata yerleştirilir.


İkinci kabarmasını da tamamlamış hamur, işlenmesi ve süt sürülmesi için beklemekte.



İşlenmiş, süt sürülmüş ve susam serpilmiş, fırına vermeye hazır.



İkinci kabarmasını da tamamlamış olan çiçek ekmek hamurunun işlenmesine geçilir. Burada öncelikle papatya göbeği özellikle temizlenmiş bir mutfak makası ile desen verecek şekilde simetrik kesilir. Yaprakları da şekilde görüldüğü gibi "V" şeklinde çizilir. Hamurun üzerine hamurları ezmeden silikon fırça yardımıyla ılık süt sürülür ve arzu edilen miktarda susam serpiştilir. Hamur kalıbı ile birlikte fırına verilmeden fırının kapağı açılıp su püskürteci ile 15-20 kez fırın kenarlarına su püskürtülerek yeterli nem  sağlanır. Tava, en alt rafa yerleştirilmiş ızgara üzerine ortaya gelecek şekilde yerleştirilir. 10 dk boyunca da 220 santigrat derecede, 25-30 dk boyunca da  200 derecede pişirilir. Şayet papatya ekmeğin üzeri koyulaşmaya başlarsa ısı 180 dereceye düşürülür. Altına vurularak kontrol yapılamayacağından arzu edilirse pişme kontrolu üzerine sivri bir metal saplanarak yapılabilir. Saplanıp çıkan metal temiz ve hamur da kendini bırakmıyor ise pişmiş demektir.


Dışarı alınan ekmek tavasından çıkarılarak ızgara üzerinde pamuklu beze sarılı halde soğutulur.



Çiçek Ekmek fırından alındıktan sonra.



Genel görünüş.




Kabuk Detay.




Kabuk Detay


Afiyet Olsun.