Knäckerbröd

(Eriş Çapati Unu Denemesi)



Eriş Un'un deneme amaçlı göndermiş olduğu Ekmek unundan yapılan Alman Köy Ekmeğinin tarifi "The Cook's Encyclopedia of Bread" isimli eserden uygulanmıştır. Özellikle kaliteli peynir ve yoğun aromalı yemeklerin yanında giden, bol lifli bir ekmektir.


Tariften 4 adet orta boy Knäckerbröd çıkmaktadır.


Taş ekmeği tekniğine ve aşağıdaki tarife uygun yapılmış Knäckerbröd'ler.


( 1 Cup/Ölçü Kabı: 240 ml. hacminde bardak ölçüsüne karşılıktır. Ekmeklik un olarak elenmiş un karşılığı yaklaşık 125 gr. dır.
 1 TBSP/Büyük Ölçü Kaşığı; 15 ml. ölçüye karşılıktır.
 1 tsp/Küçük Ölçü Kaşığı; 5 ml. ölçüye karşılıktır.)


Malzemeler:


4 Ölçü Kabı Eriş Çapati Unu.

2 Ölçü Kabı Tam Buğday Unu (Kalecik).

1 tam 3/4 Ölçü Kabı Ilık Su.

1/4 Cup Tereyağ (eritilmiş).

1.5 Küçük Kaşık Deniz Tuzu/Tuz.

2 Küçük Kaşık İnstant maya (Yuva).


Teknik: Taş Ekmeği tekniği uygulanacaktır.


Yapılışı:


Temel tekniklerde Taş Ekmeği yapımında anlatıldığı sıraya uygun bir yöntem izlenir. Buna göre:


Hamurun hazırlanabilmesi için unların tamamı, tuz ve instant maya mikser kabına yerleştirilir. Silikon karıştırıcı ile karıştırılarak hem homojenlik sağlanır hem de havalandırılmış olur. Mikser düşük devirde çalıştırılırken yavaş yavaş tereyağ ve su ilave edilir. Hamur, 5 dk boyunca mikserde yoğrulur.


EYM’de yoğurmak için; öncelikle su, tereyağ, tuz ve arkasından unlar ve instant maya konularak hamur yoğurma programında bitinceye kadar çalıştırılır, hamur kabarmaya geçmeden dışarı alınır.


Elde ise "Temel Teknikler/Görüntülü kayıtlar/Hamur Yoğurma Tekniği"ne uygun olarak yoğrulmalıdır. Tuz, ilk 5 dk.lık yoğurmanın sonunda 5 dk. bekledikten sonra ilave edilmeli, arkasından hamur elastik ve plastik bir kıvam alana kadar yaklaşık 15-20 dk. boyunca yoğrulmalıdır.


Mikserde yoğrulmuş olan hamur tezgah üzerine alınmış durumda.



Yoğurma işlemi biten hamur, çalışma tezgahına veya silikon mat üzerine alınır. 10 dk boyunca dinlendirilir.



Hamur dinlendirildikten sonra 4 parçaya ayrılmış durumda.


Hamur, 4 eşit parçaya bölünür. Her bir parça medane yardımıyla 20 cm çapında açılır. Öncelikle tam ortası 3-4 cm çaplı bir şişe yada kap yardımıyla bastırılarak delinir. Daha sonra 4 kenarı ortasına doğru katlanır, arkasından da katlanmış kenarların kenarları da tekrar göbeğe doğru katlanarak şekil verilmiş olur. Bu işlem 4 hamura birden aynen uygulanır. Şekillendirilmiş hamurlar pişirme kağıdı üzerine yerleştirilirler. Pamuklu bez ile üzeri örtülerek kabarmaya bırakılır.



Hamurlar şekillendirilmiş ve kabarmaya hazır



Şekillendirilmiş hamur yakından görülmekte.



Kabarmanın bitmesinden 30-35 dk. önce fırının en alt rafına ızgara üzerine ekmek taşı konularak ısı 230 Santigrat Dereceye ayarlanır ve  fırın önceden ısıtılmış olur.


Yaklaşık 60-90 dk sonunda iki katına ulaşmış olan hamur fırına verilmeye hazır hale gelir.



Hamurların kabarması tamamlanmış durumda.



Hamur fırına verilmeden fırın kapağı açılarak ısınmış olan fırına 15-20 kez su püskürtülür ve fırına gerekli  nem sağlanır. Hazırlanmış olan hamur, fırın taşına  pişirme kağıdı ile birlikte bırakılır. 230 santigrat derecede 10 dk, 200 santigrat derecede ise 20-25 dk boyunca pişirilir. İlk 5 dk içinde fırının duvarlarına gelecek şekilde su püskürtülür. Son 10 dk içerisinde fırında ekmeklerin yönü değiştirilmelidir.


Ekmeğin altına vurularak kontrol edilir. Hemen ızgara üzerinde pamuklu beze sarılarak dinlendirilir.



Genel görünüş.



Genel görünüş.



Kabuk yapısı





Afiyet Olsun.