Paskalya Çöreği


Çay yanında ve kahvaltıda tercih edilen Pastane usulü Paskalya Çöreğinin tarifi ve püf noktaları Sayın Ali Nazmi Uzun'dan alınmıştır. Kendisine bu güzel tarif için çok teşekkür ediyoruz.



Paskalya Çöreği



Malzemeler:


( 1 Cup/Ölçü Kabı: 240 ml. hacminde bardak ölçüsüne karşılıktır. Ekmeklik un olarak elenmiş un karşılığı yaklaşık 125 gr. dır.
 1 TBSP/Büyük Kaşık; 15 ml. ölçüye karşılıktır.
 1 tsp/Küçük Kaşık; 5 ml. ölçüye karşılıktır.)


250 ml ılık Su.

50 gr Zeytinyağı.

1.5 Küçük Kaşık Deniz Tuzu/Tuz.

125 gr (1/3 Ölçü Kabı tepeleme) Şeker.

500 gr Genel Amaçlı Un (Sinangil Un).

1 Küçük Kaşık Mahlep.

2 Küçük Kaşık İnstant Maya (Yuva).



Üzerine Sürmek İçin:

1 Adet Yumurta Sarısı, çırpılmış.



Üzerine Serpmek İçin:

Susam ve toz şeker.



Teknik: Tava Ekmeği tekniği uygulanacaktır.


Yapılışı:


Temel tekniklerde Tava Ekmeği yapımında anlatıldığı sıraya uygun bir yöntem izlenir. Buna göre:


Kuru malzemeler (şekerin sadece yarısı) mikser kabına konur, silikon çırpıcı ile homojen hale gelene kadar karıştırılır. Mikserde yavaş yavaş karıştırılırken zeytinyağ ve su yavaş yavaş ilave edilir. 10 dk boyunca yoğrulur. Şekerin geri kalanı yoğurmanın son çeyreğinde ilave edilir. Sonuçta, ekmek hamurundan biraz daha yumuşak bir hamur elde edilmelidir.


EYM’de yoğurmak için de; Malzemeler yukarıda yazılı sıraya uygun olarak  konur ve hamur programında yoğurma bitene kadar yoğrulur.


Elde ise "Temel Teknikler/Görüntülü kayıtlar/Hamur Yoğurma Tekniği"ne uygun olarak yoğrulmalıdır. Tuz, ilk 5 dk.lık yoğurmanın sonunda 5 dk. bekledikten sonra ilave edilmeli, arkasından hamur elastik ve plastik bir kıvam alana kadar yaklaşık 15-20 dk. boyunca yoğrulmalıdır.


Kıvamına gelen hamur, hafifçe yağlanmış kabarma kabına alınarak 30 dk boyunca ilk kabarmaya bırakılır.


İlk kabarması tamamlanan hamur çalışma tezgahına alınarak göz kararı veya terazi yardımıyla 3 bezeye ayrılır.


Her bir beze avuç içinde yuvarlamak suretiyle yuvarlak hale getirilir. Bezeler 5 dk kadar dinlendirilerek toparlanması sağlanır.


Bezeler yaklaşık 40-50 cm uzunluğunda silindir şeklinde açılır. Uzunluk ve kalınlıklarının eşit olmasına dikkat edilir.


Püf Noktası: 40-50 cm uzunluğunda açılacak olan bezelerin yuvarlanması esnasında kenarları ince, ortaya doğru daha kalınca açılması durumunda örme işlemi sonucunda oval biçimli, kenarları daha ince ortası kalın Paskalya Çöreği ortaya çıkacaktır.


3 parçalı hamur, bildiğimiz saç örgüsü şeklinde örülür. Örme esnasında başlangıç ve bitiş iyi sıkıştırılmalı, ancak örgü hamurun genleşeceği dikkate alınarak gevşek yapılmalıdır.


Saç örgüsü şeklinde örülmüş hamur doğrudan pişirme tepsisine veya pişirme kağısı serili tepsiye konulur.


Ya mutfakta uygun bir yerde 30 dk kadar bekletilir ya da 50 derece ısıtılmış fırına verilerek fırın açık iken 5 dk bekletilir, sonra fırın kapatıldıktan sonra 10-15 dk daha bekletilerek tepsi mayası denilen ikinci mayalandırmanın tamamlanması sağlanır. Kabarmakta olan hamurun ayrıca fırın kabarmasına da uğrayacağı unutulmamalıdır.


Örgülü hamura, ikinci kabarmadan sonra fırına verilmeden hemen önce üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Yumurta sarısı sürülmesi arzuya uygun olarak üstüne yapılır, fazla sürülürse akar ve hamuru tavaya yapıştırır. Yumurta sarısı sürüldükten sonra üzerine önce susam, sonra şeker serpiştirilir.


İkinci kabarmasını tamamlayan ve yumurta sürülmüş, susam-şeker ekilmiş örgülü hamur, 180-190 santigrat derecede, en alttan ikinci rafta olmak üzere 35-40 dk boyunca pişirilir.


Sürenin sonunda rengini kontrol etmek ve altına bakmak suretiyle pişip pişmediği kontrol edilir.


Pişen Paskalya Çöreği fırından alınır, pamuklu beze sarılıp soğuması beklenir.





Fırından çıkarılmış Paskalya Çöreği



Genel görünüş




Yakın görünüm.




Susam ve şekerler nefis görünüyor.




Kabuk ve doku (imleci üzerine sürükleyiniz)




Dilimlenmiş hali.





Afiyet Olsun.