Yedi Tahıllı Hurmalı Ekmek


Bol lifli ve zengin içerikli yedi tahıllı una hurma ilave edilerek besin değeri ve lezzeti artırılmıştır. Bol tahıllı ekmeklerde olan sıkılık, bu tarifte mevcut değildir. Sık sık yapılabilecek ve her yemeğin yanında rahatlıkla sunulabilecek bir ekmektir.


Tariften 1 adet yaklaşık 750 gr Hurmalı Ekmek çıkmaktadır.

Nefis Hurmalı Ekmek, tavasında.



Malzemeler:


( 1 Cup/Ölçü Kabı: 240 ml. hacminde bardak ölçüsüne karşılıktır. Ekmeklik un olarak elenmiş un karşılığı yaklaşık 125 gr. dır.
 1 TBSP/Büyük Kaşık; 15 ml. ölçüye karşılıktır.
 1 tsp/Küçük Kaşık; 5 ml. ölçüye karşılıktır.)


320 ml (1 tam 1/3 Ölçü Kabı) Su.

500 gr (yakl. 4 Ölçü Kabı) Yedi Tahıllı Un  (Söke Un).

50 gr (2/5 Ölçü Kabı) Genel Amaçlı Un (Ankara Un Çift Leylek).

2 Küçük Kaşık Aktif Kuru maya.

5 adet çekirdeği çıkarılmış ve kıyılmış Hurma.


Teknik: Tava Ekmeği tekniği uygulanacaktır.


Yapılışı:


Temel tekniklerde Tava Ekmeği yapımında anlatıldığı sıraya uygun bir yöntem izlenir. Buna göre:


Hamurun hazırlanması için unlar, Aktif Kuru Maya mikser kabına konularak tel ya da silikon el çırpıcısı ile iyice homojen hale gelene kadar karıştırılır. Mikser düşük devirde çalıştırılırken üzerine yavaş yavaş su dökülür. Hamur, 10 dakika boyunca mikserde yoğrulur ve üzerine Hurma ilavesi ile 2 dk. daha yoğrulur.


EYM’nda ise öncelikle su, aktif kuru maya ile en üste de unlar konularak hamur programında bitinceye kadar çalıştırılır. Sinyal sesinden sonra Hurma ilavesi yapılır.


Elde ise "Temel Teknikler/Görüntülü kayıtlar/Hamur Yoğurma Tekniği"ne uygun olarak yoğrulmalıdır. Hurma, ilk 15 dk.lık yoğurmanın sonunda 5 dk. bekledikten sonra ilave edilmeli, arkasından hamur elastik ve plastik bir kıvam alana kadar toplamda yaklaşık 15-20 dk. boyunca yoğrulmalıdır.


Tava Ekmek tekniğinde benzer şekilde Zeytinyağıyla dibi yağlanmış kabartma kabında üzeri duş bonesi ile kapatılmış halde yaklaşık 1-1.5 saat beklenir ve 2 kat kabarması sağlanır.


Uyarı: Ortam sıcaklığına uygun olarak hamurun kontrolü yapılır. Çok sıcak ortamlarda hamurun iki katına erişme süresi daha kısa olacağından fazla beklendiği takdirde aşırı kabarma olacak ve gluten yapısı zayıflayacağından hamur çökecek ve basık, katı, lezzetsiz bir ekmek ortaya çıkacaktır. Aşırı soğuk ortamda ise bu süre biraz daha uzayabilecektir.


İlk kabarmasını tamamlamış ve iki katına ulaşmış olan hamur, Tava Ekmeği tekniğinde anlatılan tekniğe uygun olarak unlanmış silikon mat ya da çalışma tezgahı üzerine alınır.


Hamur,  içindeki kabarcıkların iyice kaçmasına izin verilmeden tava boyunca açılır ve somun ekmek gibi katlanarak ek yeri alta gelecek şekilde önceden yağlanmış 30 cmlik büyük boy ekmek tavasının içine yatırılır. Üzerine amerikan bezi örtülerek ikinci kabarmaya alınır.


İkinci kabarmada hamurun 2 katına ulaşması 60-90 dakikayı bulmaktadır. Bu arada kabarmanın bitmesine 20-25 dk. kala fırın 180 santigrat dereceye ayarlanarak ısıtılır, ızgara rafı en alt kata yerleştirilir.


Fırın yeterince ısındıktan sonra ekmek tavası fırına sürülmeden üzeri nemlendirilir, fırının kapağı açılıp su püskürteci ile 15-16 kez fırın kenarlarına su püskürtülerek yeterli nem  sağlanır. Tava, en alt rafa yerleştirilmiş ızgara üzerine ortaya gelecek şekilde yerleştirilir. 50-55 dk boyunca da 180 santigrat derecede pişirilir. Ekmek Tavası fırından dikkatlice çıkarıldıktan sonra, ters çevrilerek ekmek dışarı alınır ve altına vurularak kontrol edilir. Tok bir ses duyuluyor ise pişmiş demektir. Aksi takdirde tekrar tavaya konularak fırına verilir.


Dışarı alınan ekmek tavasından çıkarılarak ızgara üzerinde pamuklu beze sarılı halde soğutulur.



Ekmek fırından alındıktan sonra.



Kabuk Detay.



Doku detayı.



Afiyet Olsun.