ÇifteKavrulmuş Müslili Ekmek


Bu teknik, Ekmek Dostlarının buluşma platformunda "Overturning Technique/Başaşağı Çevirme Tekniği" olarak geçmiş ve tartışmaya açılmıştır. Standart fırınlarda el emeği ekmek pişirilmesi esnasında pişirmenin ortasında daha homojen bir pişme sağlamak, kabuk ve doku gelişimini ekmeğe yaymak amacıyla yapılan yer ve yön değiştirmeye benzer bu teknik "ÇifteKavrulmuş" adıyla Müslili Ekmeğe uyarlanmıştır. Sonuç; homojen pişmiş, kıtır kabuklu nefis bir ekmek.



ÇifteKavrulmuş Müslili Ekmek (888 gr)




Malzemeler:


( 1 Cup: 240 ml. hacminde bardak ölçüsüne karşılıktır, 120-125 gr. un karşılığı alınabilir.
 1 TBSP: Yemekkaşığı ölçüsü olup, 15 ml. ölçüye karşılıktır.
 1 tsp : Tatlıkaşığı ölçüsü olup, 5 ml. ölçüye karşılıktır.)


900 gr. Ekmek için:


315 ml Damacana veya arıtılmış su (R/O Su kullanıldı).

1 Yemekkaşığı (Tablespoon/TBSP/Büyük kaşık) Tereyağ.

1/2 Yemekkaşığı (Tablespoon/TBSP/Büyük kaşık) Şeker.

1 Tatlıkaşığı (Teaspoon/Tsp/Küçük kaşık) Tuz.

4 Cup (500 gr) Ekmeklik Un (Ankara Genel Amaçlı Un kullanıldı).

1/4 Cup Tam Buğday Unu (Ankara Un)

1/2 Cup Çavdar Unu (Doğalsan %100 Çavdar Unu )

1 tam 1/2 Tatlıkaşığı (Teaspoon/Tsp/Küçük kaşık) İnstant maya (Yuva maya).


Sinyal Sesinden Sonra İlave İçin:

1 Cup Doğa Prebiyotik Müsli (15 dk suda ıslatılmış ve süzgeç yardımıyla iyice süzülmüş)


Teknik: EYM Ekmeği tekniği uygulanacaktır.


Yapılışı:


ÇifteKavurma Tekniği:


Tekniğin uygulanması için EYM'nizin kapağının kapanmasına engel olmayacak 20-25 cm civarında hijyen metal veya ağaç bir şişe ihtiyaç duyulmaktadır. EYM'nin ekmeği pişirmesi esnasında son 25 dk kala hızlı ve dikkatli bir şekilde  kapağın kaldırılıp, ekmek kazanının çıkarılarak içinden yarı pişmiş ekmeğin alınması, dip tarafına yakın kısımdan diyagonal olarak şişin batırılarak ekmeğin ters bir şekilde yeniden kazana ve kazanla birlikte EYM'ye yerleştirilmesi, arkasından da kalan sürede ekmeğin ters olarak pişmesi tekniğidir. Gerekirse son 5 dk içinde EYM'nizin uygun programı mevcut ise pişirmeyi 10 dk olarak uzatmak, etkiyi çok daha artırmaktadır.

Bu sayede EYM ekmeği homojen pişmekte, kıtır kabuk ve nişasta oluşumu belirgin bir lezzet artışını beraberinde getirmektedir. Her tarafın homojen görüntü vermesi bir başka olumlu yönüdür.

Olası tek şikayet yanma tehlikesi ve tepesi delik ekmekler olabilir.


Temel tekniklerde EYM Ekmeği yapımında anlatıldığı sıra benzeri bir yol takip edilir. Buna göre:


Uyarı: Malzemelerin Oda sıcaklığında olması gerekmektedir.


Uyarı: Malzemeler konulmadan EYM hamur kazanı içinde karıştırma bıçağının yerleştirilmiş olduğundan emin olunuz.



EYM'nın hamur kazanına sırasıyla su, tereyağ, şeker, tuz ve üzerine undökülür, en üste de İnstant maya serpilir.


EYM'nın hamur kazanı makine içinde yerine yerleştirilir.


Temel Beyaz ekmek programı (genellikle 1 numaralı program), 1000 gr ağırlık, orta veya koyu ekmek kabuğu rengi seçilir, start tuşuna basılarak program başlatılır.


Yoğurmanın son 5 dk kala verilen sinyal sesine müteakiben Müsli hamura ilave edilir.


Dikkat: Sonradan malzeme katılan tariflerde başlangıçta hamur kıvamı her ne kadar uygun da olsa, malzeme ilavesi sonrasında kıvamı kaçabilmektedir. Genelde cıvıklaşan hamur arzu edilen hacme ulaşamamakta ya da çökmektedir. Bu nedenle malzeme ilavesi öncesi eklenecek malzemenin durumuna göre hamur kontrolü yapılmalı, kuru malzeme ilavesi öncesi daha yumuşak bir hamur, sulu malzeme ilavesi öncesi de daha kuru bir hamur ayarı tuuturulmalıdır. Malzeme ilavesi sonrasında da kuru olmayan, aynı zamanda cıvıklaşıp kendini toparlayamayan bir hamurdan kaçınılmalıdır. Hamur kıvamı için bakınız.


Uyarı: Tüm tariflerin kullanılan malzeme, sıcaklık, mevsim, yükseklik gibi dış etkenler nedeniyle kontrolü gerektiğinden EYM Ekmeği tekniğinde detaylı anlatıldığı gibi ilk yoğurma anında hamur kıvam kontrolu yapılarak kuru ise 1'er Yemekkaşığı su, cıvık ise kuru ise 1'er Yemekkaşığı un ilavesi ile kulak memesi kıvamı yakalanır. Aşırı un ilavesi yapılıp hacim büyür ise taşmaması için EYM durdurulup fazla hamur alınır, EYM çalışmaya devam edilir veya program baştan başlatılır. Alınan kısım atılmayarak buzdolabına konur ve bir sonraki hamura ilave edilir.



Pişmenin son 25 dksı kazan dışarı alınır


Ekmek şişlenmiş, ters çevrilmiş, pişirilmeye hazır


25 dk + 10 dk daha pişirilmiş durumda


Pişirmenin son 25 dk sında EYM'nin kapağı dikkatlice açılır, içinden sıcak kazan çıkarılır ve ters çevrilerek yarı pişmiş ekmek dışarı alınır, Ekmeğin tepesi aşağıya gelecek şekilde tutularak kapak yüksekliği hesaplanıp şiş diyagonal bir şekilde boydan boya geçirilir. Ekmek, tepesi aşağıya gelecek şekilde yeniden kazana ve beraberce EYM'ye konulur. Pişirme aynen devam eder. Arzu edilirse, pişirmenin son 5 dksında pişirme süresi 10 dk daha uzatılarak çiftekavrulmuşluk etkisi artırılır.


Program bittikten sonra EYM'ndan çıkarılmadan 10 dk. beklenir, dikkatlice çıkarılarak şişi çıkarılır, hava alabilmesi için ızgara üzerinde pamuklu beze sarılarak dinlendirilir.


Afiyet olsun.  



Şişi ile birlikte Genel Görünüş



Kümbet Yarığı görüntüsü.




Maya Sönüm Yırtığı




Kabuk ve Şiş Detay.



Zengin Doku detayı (İmleci fotoğrafın üzerine getiriniz).