Anneler Gününe Özel Ekmek



Anneler gününe özel, kahvaltıya yetişecek, annemin beğeneceği, biraz da kendisine köyünü hatırlatacak, ancak çarşı ekmeği gibi yemesi rahat bir ekmek için kollar sıvandı. Tarif, Daniel Leader'in "Local Breads" adlı eserinden uyarlanmıştır.


Tariften yaklaşık 900 gr.lık 1 adet orta boy ekmek çıkmaktadır.


Taş ekmeği tekniğine ve aşağıdaki tarife uygun yapılmış nefis Anneler Günü Özel Ekmeği görülmekte.



Malzemeler:


( 1 Ölçek Kabı/Cup: 240 ml. hacminde bardak ölçüsüne karşılıktır. 125 gr un almaktadır.
 1 Büyük Ölçek Kaşığı/TBSP: 15 ml. ölçüye karşılıktır.
 1 Küçük Ölçek Kaşığı/tsp : 5 ml. ölçüye karşılıktır.)



500 gr. (4 Ölçek Kabı) ELENMİŞ Özel Amaçlı Buğday Unu (Söke Un kullanıldı)

100 gr. (4/5 Ölçek Kabı) ELENMİŞ Ekmeklik Buğday Unu (Ankara Un kullanıldı)

365 ml. Damacana veya arıtılmış su (R/O Su kullanıldı).

50 gr. (3 Büyük Ölçek Kaşığı) Süzme Bal.

1 tam 1/2 Küçük Ölçek Kaşığı Deniz Tuzu/Tuz.

1 tam 1/2 Küçük Ölçek Kaşığı İnstant Maya.


Teknik: Taş Ekmeği tekniği uygulanacaktır.


Yapılışı:


Temel tekniklerde Taş Ekmeği yapımında anlatıldığı sıraya uygun bir yöntem izlenir. Buna göre:



Hamurun hazırlanması için elenmiş unların tamamı, bal, İnstant Maya mikser kabına konularak hamur yapma aparatı ile düşük devirde karıştırılmaya başlanır. Arkasından bu karışımın üzerine karıştırma devam ederken yavaş yavaş su dökülür. Hamur,4 dakika boyunca mikserde yoğrulur.


hKarışmakta olan amurun üzerine tuz ilavesi ile 8 dk. daha yoğrulur. Daha  sonra tezgah üzerine alınır ve 1 dk. daha elde yoğrularak topan şekil verilir. Elastik ve plastik kıvam alan hamur, Zeytinyağı ile hafifçe yağlanmış kabartma kabına alınır.


EYM’nda ise öncelikle su, bal ve tuz ile en üste de unlar ve İnstant Maya konularak hamur programında bitinceye kadar çalıştırılır.


Elde ise "Temel Teknikler/Görüntülü kayıtlar/Hamur Yoğurma Tekniği"ne uygun olarak en az 15-20 dakika boyunca yoğrulmalıdır. Tuz, ilk 5 dk.lık yoğurmanın sonunda 15 dk. bekledikten sonra ilave edilmeli, arkasından hamur elastik ve plastik bir kıvam alana kadar yaklaşık 15 dk. daha yoğrulmalıdır.


Taş Ekmek tekniğinde benzer şekilde kabartma kabına alınarak üstü kapatılan hamur, 2 kat oluncaya kadar beklenir. Bu süre ortam sıcaklığına göre 1-1.5 saat arasında değişmektedir.


Fermantasyonunu tamamlamış ve en az iki katına ulaşmış hamur, kabarma kabından çalışma tezgahına veya silikon mat üzerine alınır. Taş ekmeği tekniğinde gösterilen yöntemle topan şekli verilir. Şekil verilmiş hamur, son kabarmasını yapacağı, iyice unlanmış kalıp üzerine ek yerleri yukarıya gelecek şekilde konulur. Uygun bir naylon torba içine konularak yavaş fermantasyon içn buz dolabına yerleştirilir ve 6-8 saat arası buz dolabında bekletilir.


Pişirmek için buz dolabında naylon torbada kalıbında bulunan hamur, pişirme işleminden 45 dk. önce buz dolabından dışarı alınır ve oda ısısına gelmesi beklenir.


Pişirme işleminden 30-35 dk. önce fırının en alt rafına ızgara üzerine üzerinde ekmek pişirilecek ekmek taşı rafa konularak ısı 230 Santigrat Dereceye ayarlanır.


Fırın yeterince ısındıktan sonra öncelikle kalıp, torbadan çıkarılarak, üzerine pişirme kağıdı serili küreğin üzerine ters çevrilerek hamur pişirme kağıdı üzerine alınır. Ekmeğin üzeri, keskin bir bıçak ve jilet yardımıyla usulune uygun çizilir ve pişirme kağıdı yardımıyla ısınmış olan ekmek taşının üzerine bırakılır. 10 dakika boyunca 230 santigrat derece, 18 dk. boyunca 200 santigrat derecede pişirilir. Bu sürenin sonunda fırındaki ekmek dikkatlice tesr çevrilerek alına vurulur ve kontrol edilir. Pişmiş ise dışarıya alınır.  


Izgara üzerinde pamuklu beze sarılarak dinlendirilir.



Kabuğu karamelize olmuş ekmek.



Genel Görünüş



Kabuk Detay.



Doku Detay





Afiyet Olsun.