İnanılmaz aroması ve damağınızı şımartacak lezzetiyle mutlaka denemeniz gereken bu çöreklerin tarifi "King Arthur Flour"dan uyarlanmıştır.




Soğanlı-Cevizli Çörekler




Malzemeler:


( 1 Cup/Ölçü Kabı: 240 ml. hacminde bardak ölçüsüne karşılıktır. Ekmeklik un olarak elenmiş un karşılığı yaklaşık 125 gr. dır.
 1 TBSP/Büyük Kaşık: 15 ml. ölçüye karşılıktır.
 1 tsp/Küçük Kaşık: 5 ml. ölçüye karşılıktır.)


Hamuru için:


3 Ölçü Kabı Genel Amaçlı Un.

1/2 Ölçü Kabı Tam Buğday Unu.

3/4 Ölçü Kabı + 2 Büyük Kaşık Ilık Su (Süt tozunuz yoksa su yerine süt tercih edilebilir).

1 Adet Yumurta (büyük boy, çırpılmış).

3 Büyük Kaşık (45 gr) Tereyağ (oda sıcaklığında).

1/4 Ölçü Kabı Süt Tozu (tercihe bağlı).

2-3 Büyük Kaşık Kaşar Peyniri (ince rendelenmiş).

1.5 Küçük Kaşık Tuz.

3 Küçük Kaşık Aktif Kuru Maya.


İçine sürmek için:

1/3 Ölçü Kabı Kavrulmuş Soğan (Yağda pembeleştirilmiş).

1 Ölçü Kabı Ceviz (Çok ince kıyılmış).

2 Büyük Kaşık Dağ Kekiği.

2 Büyük Kaşık Kuru Nane.


Üzerine sürmek için:

2 Büyük Kaşık Tereyağ (oda sıcaklığında).


Ruloyu Kesmek İçin:

Uygun uzunlukta diş ipi ya da

çok keskin bir bıçak



Teknik: Tava Ekmeği tekniği uygulanacaktır.


Yapılışı:


Temel tekniklerde Tava Ekmeği yapımında anlatıldığı sıraya uygun bir yöntem izlenir. Buna göre:


Ayrı bir kapta çırpılmış yumurta ile su karıştırılır. Tereyağ hariç diğer malzemeler mikser kabına konularak tel ya da silikon el çırpıcısı ile iyice homojen hale gelene kadar karıştırılır. Arkasından mikser düşük devirde çalıştırılırken üzerine yavaş yavaş tereyağ ve yumurta-su ilave edilir. Hamur, 6 ila 8 dakika boyunca mikserde orta hızda yoğrulur. Kulak memesi kıvamı alan hamur, Zeytinyağı ile hafifçe yağlanmış kabartma kabına alınarak üzeri duş bonesi ile örtülür.


EYM’de yoğurmak için de; öncelikle yumurta-su, arkasından unlar ve tuz hariç diğer malzemeler, üstüne de unlar ve tuz konularak hamur programında yoğurma bitinceye bitinceye kadar çalıştırılır ve yoğrulması biten hamur dışarı alınarak zeytinyağı ile hafifçe yağlanmış kabartma kabına konulur, üzeri duş bonesi ile örtülür.


Elde ise "Temel Teknikler/Görüntülü kayıtlar/Hamur Yoğurma Tekniği"ne uygun olarak yoğrulmalıdır. Tuz, ilk 5 dk.lık yoğurmanın sonunda 5 dk. bekledikten sonra ilave edilmeli, arkasından hamur elastik ve plastik bir kıvam alana kadar yaklaşık 15-20 dk. boyunca yoğrulmalıdır.


Hamur, Zeytinyağıyla yağlanmış kabartma kabında üzeri duş bonesi ile kapatılmış halde hacmi iki kat olana kadar beklenir. Bu süre malzeme ve oda sıcaklığına bağlı olarak 60 -90 dk arasında değişmektedir.


Uyarı: Ortam sıcaklığına uygun olarak hamurun kontrolü yapılır. Çok sıcak ortamlarda hamurun iki katına erişme süresi daha kısa olacağından fazla beklendiği takdirde aşırı kabarma olacak ve gluten yapısı zayıflayacağından hamur çökecek ve basık, katı, lezzetsiz bir ekmek ortaya çıkacaktır. Aşırı soğuk ortamda ise bu süre biraz daha uzayabilecektir.


İlk kabarmasını tamamlamış ve iki katına ulaşmış olan hamur, hafifçe unlanmış silikon mat ya da çalışma tezgahı üzerine alınır. Top haline getirilerek 10 dk boyunca dinlenmeye bırakılır.


Bundan sonra sırayla yapılacak işlem;


Pürüzsüz yüzeyi alta gelecek şekilde 25 cm x 45 cm ölçülerinde dikdörtgen şeklinde açılır.


Dikdörtgen şeklinde açılan hamurun kenarlarında 1 cm boşluk kalacak şekilde öncelikle kavrulmuş soğan sürülür, arkasından ceviz, kekik ve nane homojen olarak serpiştirilir.


Kenarları 1 cm hariç, malzeme sürülür ve serpiştirilir.


İç malzemeleri yerleştirilen hamur, uzun kenarından ve üst taraftan başlamak üzere simetrik bir şekilde aşağı doğru halı misali katlanır.


45 cm uzunluğunda bir hamur rulosu ortaya çıkar.


El ayaları yardımıyla hafifçe yuvarlanmak suretiyle rulo düzgün hale getirilir.


Katlanmış ve uçları birleştirilmiş rulo


Rulonun her içi ucu ve ek yerleri avuç kenarları ve parmak uçları yardımıyla kapatılır. Hamur kapanmaya direnç gösterirse biraz dinlendirmek ve parmak uçlarını ıslatarak aynı işlemi tekrarlamak yeterlidir.


Rulo düzeltilmiş, kesilmeye hazır


Rulo, keskin bir bıçak yardımıyla 12 eşit kısım olarak hafifçe, bastırmadan çizerek işaretlenir.


İşaretli yerlerden diş ipi yardımıyla düğüm atılarak pürüzsüzce kesilir. Diş ipi kesme esnasında ruloyu toplama yarar. Keskin bıçak kullanırsanız rulonun dağılmamasına dikkat edilmelidir.


İşaretli kesiklerden diş ipi ile düğümleme yöntemi ile kesme



Kesilmiş rulocuk


Kesilen 12 adet rulocuk, içine pişirme kağıdı yerleştirilmiş yuvarlak kek kalıbına ya da küçük fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.


Uygun aralıklarla dizme


Tepsi, yeterince büyük temiz bir poşete yerleştirilerek ağzı bağlanır. Uygun poşet yok ise üzeri amerikan bezi ile kapatılarak ikinci kabarmaya alınır.


Mayası gelmiş, fırınlanmaya hazır rulocuklar


İkinci kabarmada hamurun çok fazla kabarmasına müsaade edilmeden 60- 90 dk arası beklenir. Bu arada kabarmanın bitmesine 20-25 dk. kala fırın 175 santigrat dereceye ayarlanarak ısıtılır.


Fırın yeterince ısındıktan ve hamur kabarmasını tamamladıktan sonra mini fırın tepsisi fırına verilir. Tepsi, alttan ikinci kat rafına gelecek şekilde yerleştirilir. Çöreklerin üzeri altın rengini alacak şekilde 25-30 dk boyunca pişirilir.


Mini tepsi fırından dikkatlice çıkarıldıktan sonra, arzu edilirse çöreklerin üzerine tereyağ sürülür. Çörekler birbirinden ayrılmış bir şekilde ızgaraya dizilip, üzerlerine de pamuklu bez örtülerek dinlendirilir. Mümkün olduğunca soğumadan yenmesi tavsiye edilir.



Çörekler fırından henüz çıkmış durumda.




Yakın görünüm.


Afiyet Olsun.