Bu yumuşacık lezzetli ekmekçikler Boston'da Parker House Hotel'de yapılmış ve otelin adıyla meşhur olmuştur. Aynı yerde halen servisi sürmektedir. Şekil olarak farklılıklar gösterse de çay yanında mükemmel giden lezzetiyle sık sık yapacağınız bu tarif "King Arthur Flour"dan uyarlanmıştır.




Parker House Ekmekçikleri




Malzemeler:


( 1 Cup/Ölçü Kabı: 240 ml. hacminde bardak ölçüsüne karşılıktır. Ekmeklik un olarak elenmiş un karşılığı yaklaşık 125 gr. dır.
 1 TBSP/Büyük Kaşık; 15 ml. ölçüye karşılıktır.
 1 tsp/Küçük Kaşık; 5 ml. ölçüye karşılıktır.)


3 Ölçü Kabı Genel Amaçlı Un.

1 Ölçü Kabı Ilık Süt.

1 Adet Yumurta (Büyük Boy).

3/4 Ölçü Kabı Haşlanmış Patates (Püre edilmiş).

3 Büyük Kaşık Tereyağı (oda sıcaklığında).

3 Büyük Kaşık Şeker.

1 tam 1/4 Küçük Kaşık Tuz.

2.5 Küçük Kaşık İnstant Maya.


İçine sürmek için:

4 Büyük Kaşık Tereyağ (oda sıcaklığında).


Teknik: Tava Ekmeği tekniği uygulanacaktır.


Yapılışı:


Temel tekniklerde Tava Ekmeği yapımında anlatıldığı sıraya uygun bir yöntem izlenir. Buna göre:


Öncelikle Yumurta ve Süt ayrı bir kapta iyice çırpılarak köpürtülür. Un, Şeker, Tuz ve İnstant Maya mikser kabına konularak tel ya da silikon el çırpıcısı ile iyice homojen hale gelene kadar karıştırılır. Arkasından mikser düşük devirde çalıştırılırken üzerine yavaş yavaş patates, tereyağ ve yumurta-süt karışımı ilave edilir. Hamur, 8 ila 10 dakika boyunca mikserde yoğrulur. Yumuşak kıvam alan hamur, Zeytinyağı ile hafifçe yağlanmış kabartma kabına alınarak üzeri duş bonesi ile örtülür.


EYM’de yoğurmak için de; öncelikle çırpılmış süt ve yumurta, un ve maya hariç diğer malzemeler, üstüne de un ve maya konularak hamur programında yoğurma bitinceye bitinceye kadar çalıştırılır ve yoğrulması biten hamur dışarı alınarak zeytinyağı ile hafifçe yağlanmış kabartma kabına konulur, üzeri duş bonesi ile örtülür.


Elde ise "Temel Teknikler/Görüntülü kayıtlar/Hamur Yoğurma Tekniği"ne uygun olarak yoğrulmalıdır. Tuz, ilk 5 dk.lık yoğurmanın sonunda 5 dk. bekledikten sonra ilave edilmeli, arkasından hamur elastik ve plastik bir kıvam alana kadar yaklaşık 15-20 dk. boyunca yoğrulmalıdır.


Hamur, Zeytinyağıyla yağlanmış kabartma kabında üzeri duş bonesi ile kapatılmış halde hacmi iki kat olana kadar beklenir. Bu süre malzeme ve oda sıcaklığına bağlı olarak 60 -90 dk arasında değişmektedir.


Uyarı: Ortam sıcaklığına uygun olarak hamurun kontrolü yapılır. Çok sıcak ortamlarda hamurun iki katına erişme süresi daha kısa olacağından fazla beklendiği takdirde aşırı kabarma olacak ve gluten yapısı zayıflayacağından hamur çökecek ve basık, katı, lezzetsiz bir ekmek ortaya çıkacaktır. Aşırı soğuk ortamda ise bu süre biraz daha uzayabilecektir.


İlk kabarmasını tamamlamış ve iki katına ulaşmış olan hamur, hafifçe unlanmış silikon mat ya da çalışma tezgahı üzerine alınır. Eşit iki bezeye bölünür ve top haline getirilerek 10 dk boyunca dinlenmeye bırakılır.


Bezelere sırasıyla yapılacak işlem;


Pürüzsüz yüzeyi üste gelecek şekilde 30 cm x 16 cm ölçülerinde dikdörtgen şeklinde açılır.




Dikdörtgen ortasından ikiye 30 cm x 8 cm olacak şekilde dikkatlice bölünür.





Bölünmüş olan hamurların üzerine uygun bir fırça ile oda sıcaklığında olan tereyağ sürülür.


Daha sonra üstteki parça boyuna aşağı doğru, alttaki parça da boyuna yukarı doğru katlanır. Katlama esnasında üstteki parçanın altında, alttaki parçanın da üstünde (poğaçada olduğu gibi) 1 cm kadar boşluk kalmasına dikkat edilir.




Katlanmış olan hamurlar 7.5 cm uzunluğunda dörder parçaya bölünür.




Kesilen parçalar sırasıyla pişirme kağıdı serili uygun tepsiye dizilir.




Tepsi, yeterince büyük temiz bir poşete yerleştirilerek ağzı bağlanır. Uygun poşet yok ise üzeri amerikan bezi ile kapatılarak ikinci kabarmaya alınır.




İkinci kabarmada hamurun çok fazla kabarmasına müsaade edilmeden 45 -60 dk arası beklenir. Hamurun fırın kabarmasını yapabilmesi için aşırı mayalandırmama önemlidir. Bu arada kabarmanın bitmesine 20-25 dk. kala fırın 180 santigrat dereceye ayarlanarak ısıtılır.


Fırın yeterince ısındıktan ve hamur kabarmasını tamamladıktan sonra fırın tepsisi fırına verilir. Tepsi, alttan ikinci kat rafına gelecek şekilde yerleştirilir. Ekmekçiklerin üzeri altın rengini alacak şekilde 20-25 dk boyunca pişirilir.


Tepsi fırından dikkatlice çıkarıldıktan sonra, arzu edilirse üzerine tereyağ sürülür. Ekmekçikler birbirinden ayrılmış bir şekilde ızgaraya dizilip, üzerlerine de pamuklu bez örtülerek dinlendirilir. Mümkün olduğunca soğumadan yenmesi tavsiye edilir.



Ekmekçikler fırından henüz çıkmış durumda.




Tepsiden pişirme kağıdıyla görülmekte.




Tepsiden alınmış durumda.



Yakın görünüm.


Afiyet Olsun.