Yoğrulmayan Yulaf Ekmeği


İçinde sanayi mayası kullanılmayan doğal yulaf ekmeği, vazgeçemeyeceğiniz ekmeklerden olacaktır. Hamur, bir miktar cıvık olacağından dikkatli çalışmak gerekir.
Verilen tarifle orta boy 1 ekmek çıkmaktadır.


Yoğrulmayan Ekmek tekniğine ve aşağıdaki tarife uygun yapılmış nefis ekmek.



Malzemeler:


2 tam 2/5 Cup (300 gr.) Genel Amaçlı Un veya Ekmeklik Un (Ankara Çift Leylek Unu kullanıldı).

4/5 Cup (100gr.) Mısır Unu (Doğalsan Mısır Unu Polenta).

1 tam 1/5 Cup (150 gr.) Yulaf Unu (Doğalsan Yulaf Unu).

1 tam 4/5 Cup (440 gr.) Damacana veya arıtılmış su (R/O Su kullanıldı).

3/4 Tatlıkaşığı (Teaspoon/Tsp/Küçük kaşık) Deniz Tuzu/Tuz.

50 gr. Ekşi Maya veya 1/4 Tatlıkaşığı (Teaspoon/Tsp/Küçük kaşık) İnstant Yuva maya.


Teknik: Tarif için Yoğrulmayan Ekmek tekniği uygulanacaktır.


Yapılışı:


Temel tekniklerde Yoğrulmayan Ekmek yapımında anlatıldığı aynı sıra aynen takip edilir. Buna göre:


Bir gün öncesi akşamdan su ve tuz hariç tüm malzemeler (Ekşi maya yok ise İnstant maya) kabartma kabına konulur. Tel ya da silikon el çırpıcısı ile iyice homojen hale gelene kadar karıştırılır, arkasından tuz serpilerek tekrar karıştırılır. Üzerine suyun tamamı dökülerek tahta spatula ile kuru kısım kalmayıncaya kadar karıştırılır ve üzeri hava almaması için duş bonesi ile kapatılarak ılık bir yere konur.


12-18 saat sonra silikon mat veya çalışma tezgahı, süzgeç yardımıyla Genel amaçlı veya Ekmeklik un ile bolca unlanarak ekşimiş olan hamur buraya alınır.


Bu arada hamurun son kabarmasını yapacağı kalıp hazırlanır, kalıbın üzerine amerikan bezi konularak yine süzgeç yardımı ile yapışmasını önlemek amacıyla bolca unlanır.


Hamur nazik bir şekilde zarf usulü katlanarak kat yerleri aşağıya gelecek şekilde top yapılır ve unlanmış bezin bulunduğu kaba yavaşça konulur ve üzeri aynı bez ile örtülerek son kabarması beklenir.


Uyarı: Hamur çok cıvık olduğu için bu işlem yapılırken çok dikkatli ve çabuk olunmalıdır.


1.5-2 saat arası son kabarma süresi hesaplanarak beklenirken son yarım saatte fırın 230 Santigrat dereceye getirilir ve içinde ekmeğin pişeceği kap, ısınması için fırının en alt rafına konulan ızgaraya yerleştirilir.


Bekleme süresi dolunca sıcak fırından ısınmış olan pişirme kabı dikkatle çıkarılır, ocağın üzerine yerleştirilerek acele etmeden son kabarma kabındaki hamur sıcak kaba dikkatle bırakılır. Sıcak kabın dışarıda bekletilen kapağı kapatılarak tekrar fırına sürülür.


230 Santigrat derecede 20 dk., 200 Santigrat derecede 10 dk. kapaklı bir halde pişirme devam eder. 30 dk.'nın sonunda kapak, kabın üzerinden dikkatlice fırın dışına alınarak ekmek kapaksız kapta 15 dk.-  20 dk. arası daha pişirmeye devam edilir.


Fırından çıkarılan sıcak kaptan alınan ekmek ızgara üzerinde pamuk bir bez ile sarılarak soğutulur.


Uyarı: Ekmek fırından çıkınca kıtır bir kabuğa sahip olmasına rağmen, 6-12 saat arası beklendiğinde kabuğunun yumuşacık olduğu görülür.


Afiyet olsun.


Genel görünüş.


Kabuk yapısı.


Ekmek dokusu.


Tereyağ-Bal testi.