Kolay Trabzon Ekmeği


Trabzon ekmeği, lezzet olarak en beğenilen, yöresellikten ulusallığa geçen ekmeklerimizdendir. Kolay yapımı ve hoş tadı ile severek yenilmektedir. El ile yoğurmaya gelen hamura sahiptir.


Tariften yaklaşık 1.600 gram 1 adet Trabzon Ekmeği çıkmaktadır.


Taş ekmeği tekniğine ve aşağıdaki tarife uygun yapılmış Kolay Trabzon Ekmeği.


Malzemeler:


500 gr. Genel Amaçlı Un veya Ekmeklik Un (Ankara Un Çift Leylek Ekmeklik Buğday Unu kullanıldı).

500 gr. Tam Buğday Unu (Ankara Un Tek Leylek Unu kullanıldı).

750 ml. Damacana veya arıtılmış su (R/O Su kullanıldı).

2 Yemekkaşığı (Tablespoon/TBSP/Büyük kaşık) Sızma Zeytin Yağı.

1 Yemekkaşığı (Tablespoon/TBSP/Büyük kaşık) Deniz Tuzu/Tuz.

1 Yemekkaşığı (Tablespoon/TBSP/Büyük kaşık) Aktif maya (Pakmaya Kullanıldı).


Uyarı: Kısa süreli yapılabilecek ekmek örneği olması dolayısıyla ekşi maya kullanılmamıştır. Arzu edilirse bir gece önceden 250 gr. un ve 250 ml. su ile ekşi maya hazırlanarak aynı tarif ile kullanılabilir.


Teknik: Taş Ekmeği tekniği uygulanacaktır.


Yapılışı:


Temel tekniklerde Taş Ekmeği yapımında anlatıldığı aynı sıra aynen takip edilir. Buna göre:


Genel amaçlı Un ve Tam Buğday Unu mikser kabına konularak tel ya da silikon el çırpıcısı ile iyice homojen hale gelene kadar karıştırılır.  Arkasından bu karışımın üzerine zeytinyağı, tuz eklenir ve mikser düşük devirde çalıştırılırken üzerine içinde Aktif Maya eritilmiş su yavaş yavaş dökülür. 10 dakika boyunca mikserde yoğrulur.


EYM’nda ise öncelikle içinde Aktif Maya eritilmiş suyun tamamı, zeytinyağı, arkasından unlar ve üzerine tuz konularak hamur programında bitinceye kadar çalıştırılır.


Uyarı: EYM için de yoğurma kazanına malzemeler konulmadan önce ayrı bir kapta unların tel ya da silikon el çırpıcısı ile çırpılması hamurun homojen olması ve fermentasyonun hızında etkili olacağı bilinmelidir.


Elde ise "Temel Teknikler" başlığı altında "Hamur Yoğurma Tekniğinde" anlatılan yöntemle en az 10 dakika boyunca yoğrulmalıdır. Resimlerdeki ekmek el ile yoğrularak hazırlanmıştır.


Taş Ekmek tekniğinde olduğu üzere Zeytinyağıyla dibi yağlanmış kabarma kabında üzeri duş bonesi ile kapatılmış halde 40’ar dakikalık aralar ile 2 defa “EZEREK” zarf usulü katlama yapılmak suretiyle toplam 120 dk. boyunca ilk kabarma gerçekleştirilir.


Daha sonra silikon mat ya da çalışılacak yüzeye alınarak 10 dk. boyunca üzeri naylon örtülü (naylon hamura değmemeli) olarak dinlendirilir.


10 dk. sonra üst kuşağın yapılacağı hamur, hamur kesme bıçağı ile ayrılır, geri kalan büyük parçaya taş ekmeği tekniğinde gösterilen yöntemle topan şekil verilir. Son kabarmasını yapacağı, süzgeç yardımıyla bolca unlanmış kalıba yatırılarak 45 dakika boyunca son kabarmayı tamamlaması beklenir. Bu arada ayrılmış olan hamur tekrar iki parçaya ayrılır, elde yuvarlayarak şerit şeklini aldırılır ve  her iki şerit üst üste sarılarak trabzon ekmeğinin bilinen sarmal şeridi hazırlanır.


15 dk. sonra fırının en alt rafına ızgara üzerine ekmek taşı konularak ısı 230 Santigrat Dereceye ayarlanır.


45 dakikalık süre sonunda öncelikle fırına buhar desteği sağlanır. Hamur dikkatlice kalıptan unlanmış kürek üzerine alınır, hızlıca tekniğine uygun olarak ortalayacak şekilde yukarıdan aşağıya çizilir, çizilen kısmın ortasına şerit yerleştirilir, alt ve üst uçlardan hamura sıkıştırılarak dikkatlice sıcak durumda olan (230 santigrat derece) fırında taşın üzerine konulur. 15 dakika boyunca 230 santigrat derece, 30-40 dakika boyunca 200 santigrat derecede pişirilir. İlk 5 dakika boyunca fırının duvarlarına gelmek şartı ile içeriye bir kaç kez bolca su püskürtülür.


Altından tok ses gelince pişmiş demektir ve dışarıya alınarak ızgarada soğutulur.


Afiyet Olsun.



Taş Ekmeği tekniğine uygun yapılmış Kolay Trabzon Ekmeği kabuk ve doku resimleri: