Haşhaşlı Yoğrulmayan Ekmek


Klasik Yoğrulmayan Ekmek tarifinin haşhaş ilaveli uygulanmış halidir. Haşhaşın verdiği hoş lezzet ile güzel bir aroması vardır..


Tariften yaklaşık 900 gr.lık bir ekmek çıkmaktadır.


Yoğrulmayan ekmek tekniğine ve aşağıdaki tarife uygun yapılmış Haşhaşlı Ekmekler görülüyor.


Malzemeler:


4 Tam 1/2 Cup (yakl. 550 gr.) Genel Amaçlı Un veya Ekmeklik Un (Piyale Un).

3 Tatlıkaşığı (Teaspoon/Tsp/Küçük kaşık) Deniz Tuzu.

1 Tatlıkaşığı (Teaspoon/Tsp/Küçük kaşık) Mavi Haşhaş.

1/2 Cup (yakl. 70 gr.) Ruşeym (mecburi değil).

1 tam 4/3 Cup (440 ml.) Su (R/O su kullanıldı).

½ Tatlıkaşığı (Teaspoon/Tsp/Küçük kaşık) İnstant maya (Kenton Maya).


Uyarı: 2 ekmek birden yapılmış ve ikincisinde yarı yarıya tam buğday unu kullanılmıştır.


Teknik: Tarif için Yoğrulmayan Ekmek tekniği uygulanacaktır.


Yapılışı:


Temel tekniklerde Yoğrulmayan Ekmek yapımında anlatıldığı aynı sıra aynen takip edilir. Buna göre:


Bir gün öncesi akşamdan su hariç tüm malzemeler kabartma kabına konulur. Tel ya da silikon el çırpıcısı ile iyice homojen hale gelene kadar karıştırılır. Üzerine suyun tamamı dökülerek tahta spatula ile kuru kısım kalmayıncaya kadar karıştırılır ve üzeri hava almaması için duş bonesi ile kapatılarak ılık bir yere konur.


10-12 saat sonra silikon mat veya çalışma tezgahı, süzgeç yardımıyla Genel amaçlı veya Ekmeklik un ile bolca unlanarak ekşimiş olan hamur buraya alınır. Hava almasını engelleyecek şekilde hamurun üzerine naylon serilir (yapışmaması için dikkat edilir) ve 10 dakika hamurun dinlenmesi beklenir.


Bu arada hamurun son kabarmasını yapacağı kalıp hazırlanır, kalıbın üzerine amerikan bezi konularak yine süzgeç yardımı ile yapışmasını önlemek amacıyla bolca unlanır.


10 dk. sonra hamur nazik bir şekilde zarf usulü katlanarak kat yerleri aşağıya gelecek şekilde top yapılır ve unlanmış bezin bulunduğu kaba veya kabartma kabına yavaşça konulur ve üzeri aynı bez ile örtülerek son kabarması beklenir.


45-60 dk. arası son kabarma süresi hesaplanarak beklenirken son yarım saatte fırın 230 Santigrat dereceye getirilir ve içinde ekmeğin pişeceği kaplar kapaksız olarak, ısınması için fırının en alt rafına konulan ızgaraya yerleştirilir.


Bekleme süresi dolunca sıcak fırından ısınmış olan pişirme kapları sırasıyla dikkatle çıkarılır, ocağın üzerine yerleştirilerek acele etmeden son kabarma kabındaki hamur sıcak kaplara dikkatle bırakılır. Sıcak kapların kapağı kapatılarak tekrar fırına sürülür.


230 Santigrat derecede 20 dk., 200 Santigrat derecede 10 dk. kapaklı bir halde pişirme devam eder. 30 dk.'nın sonunda kapaklar fırından dikkatlice alınarak ekmek kapaksız kaplarda 20 dk.- 25 dk. arası pişirmeye devam edilir.


Fırından çıkarılan sıcak kaplardan alınan ekmekler ızgara üzerinde pamuklu bir bez ile sarılarak soğutulur.


Uyarı: Tam buğday unu karışımlı ekmeğin yenmesi için en az 1 gün dinlendirmeyi unutmayın.


Afiyet olsun.



Yoğrulmayan Ekmek tekniğine uygun yapılan Haşhaşlı Ekmeklerin kabuk ve doku resimleri: