Küçük kaplarda ya da toprak güveçlerde yapılan ekmekçikler her zaman ilgi çekmiştir. Galli usulü kupa ekmeklerinin küçük ve bol aromalı olması her zaman tercih edilir ekmekler olmasını sağlamaktadır. Ayrıca da hem kahvaltı, hem çay hem de yemeklerde nefis giden bu ekmeklerin tarifi, Christine Ingram ve Jennie Shapter'in "The Cook's Encyclopedia of Bread" isimli kitabından uyarlanmıştır.


Tariften 7 adet küçük boy Kupa Ekmeği çıkmaktadır.


Taş ekmeği tekniğine ve aşağıdaki tarife uygun yapılmış Kupa Ekmekleri.


( 1 Cup/Ölçü Kabı: 240 ml. hacminde bardak ölçüsüne karşılıktır. Ekmeklik un olarak elenmiş un karşılığı yaklaşık 125 gr. dır.
 1 TBSP/Büyük Ölçü Kaşığı; 15 ml. ölçüye karşılıktır.
 1 tsp/Küçük Ölçü Kaşığı; 5 ml. ölçüye karşılıktır.)


Malzemeler:                                                          


300 ml Ilık Su.

1 Büyük Kaşık Ilık Süt.  

4 Büyük Kaşık Tereyağı.

1.5 Küçük Kaşık Deniz Tuzu/Tuz.

3 Ölçü Kabı elenmiş Genel Amaçlı Un (Sinangil Un).  

1 Ölçü Kabı Tam Buğday Unu (Sinangil Un).

1.5 Küçük Kaşık İnstant maya (Dr. Oetker).    


İlave olarak:

1/2 Küçük Kaşık Muskat Cevizi (Döğülmüş).

1 Büyük Kaşık Biberiye.

2 Büyük Kaşık Maydanoz (Taze, ince doğranmış).

1 Küçük Kaşık Adaçayı.

1 Diş Sarımsak (Ezilmiş).  


Üzeri için:

1 adet yumurta (çırpılmış).

1-2 Büyük Kaşık Rezene .




Teknik: Taş Ekmeği tekniği uygulanacaktır.


Yapılışı:


Temel tekniklerde Taş Ekmeği yapımında anlatıldığı sıraya uygun bir yöntem izlenir. Buna göre:


Hamurun hazırlanması için mikser kabına unlar ve su konularak tahta spatula ile iyice  karıştırılır ve 20 dk boyunca dinlendirilir. Daha sonra üzerine tüm malzemeler ilave edilir. Mikser düşük devirde çalıştırılır. Hamur, 10 dk boyunca mikserde yoğrulur. Hamur, kulak memesinden biraz daha yumuşakça kıvamda olmalıdır.


Hamur yoğrulmuş ve ilk kabarmaya alınmakta.


EYM’de yoğurmak için; yukarıda yazılı sıraya uygun olarak tüm malzemeler konulur, hamur yoğurma programında bitinceye kadar çalıştırılır, sinyal sesinden sonra ilave malzemeler ilave edilir, hamur kabarmaya geçmeden dışarı alınır.


Elde ise "Temel Teknikler/Görüntülü kayıtlar/Hamur Yoğurma Tekniği"ne uygun olarak yoğrulmalıdır. Tuz, ilk 5 dk.lık yoğurmanın sonunda 5 dk. bekledikten sonra ilave edilmeli, arkasından hamur elastik ve plastik bir kıvam alana kadar yaklaşık 15-20 dk. boyunca yoğrulmalıdır. Çekirdekler, yoğrulmanın sonuna doğru ilave edilmelidir.


Daha  sonra elde 1-2 dk daha yoğrularak topan şekil verilir. Kulak memesinden biraz daha yumuşak kıvamlı hamur, hafifçe yağlanmış kabartma kabına alınır. Üzeri duş bonesi  ile kapatılarak 2 kat olması  için beklenir. Hamurun durumuna uygun olarak bu süre 1-1.5 saat arasında değişmektedir.


 
Uyarı: Çok sıcak ortamlarda hamurun iki katına erişme süresi daha kısa olacağından fazla beklendiği takdirde aşırı kabarma olacak ve gluten yapısı zayıflayacağından hamur çökecek ve basık, katı, lezzetsiz bir ekmek ortaya çıkacaktır. Aşırı soğuk ortamda ise bu süre biraz daha uzayabilecektir.


Hamur ilk kabarmasını tamamlamış durumda.


Hafif unlanmış çalışma tezgahına veya silikon mat üzerine alınan hamur, topan halde 10 dk boyunca dinlendirilir.


Hamur, tezgah üzerinde dinlendiriliyor.


Daha sonra hamur, göz kararı veya tartı yardımıyla 7 eşit bezeye ayrılarak el ayası yardımıyla yuvarlatılır ve ek noktası alta gelecek şekilde tezgaha dizilir.


Hamur, 7 adet bezeye ayrılmış ve yuvarlatılmış durumda.


Bu esnada 7 adet uygun porselen (mutlaka iyi kalite porselen olacaktır, aksi takdirde ısıyı görünce çatlayabilir) zeytinyağı ile komple yağlanır. Yağ ne az, ne de fazla olmalıdır.


Bezeler, pürüzsüz yüzeyleri en üste gelecek şekilde dikkatlice kupalara yerleştirilirler ve üzerleri amerikan/pamuklu bez ile örtülerek ikinci kabarmaya bırakılır.


Bezeler dikkalice yağlanmış kupalara yerleşmiş ve üzerleri örtülmüş durumda. Hamurların kupanın neresine geldiğine dikkat ediniz.


Yaklaşık 30-45 dk sonrasında hamurlar kupaların üzerinden 2-3 cm çıkmaya başlayınca önce fırça yardımıyla yumurta sürülür, üzerine de rezene serpiştirilir. Yumurta sürülürken kesinlikle taşırılarak kupaya değmesine izin verilmemelidir. Aksi takdirde ekmek kupaya mühürlenir. Hamurlar artık fırına verilmeye hazırdır.Daha fazla beklemesine müsaade etmeyiniz.


İkinci kabarma tamamlanmış.



Yumurta sürülmüş ve rezeneler ekilmiş, fırına vermeye hazır.


İkinci kabarmanın bitmesinden 20-25 dk. önce fırının en alt rafında ızgara konularak ısı 205 santigrat dereceye ayarlanır ve fırın önceden ısıtılmış olur.


Hamur fırına verilmeden fırın kapağı açılarak ısınmış olan fırına 15-20 kez su püskürtülür ve fırına gerekli  nem sağlanır. Kupalar uygun bir sırayla fırında ızgaranın üzerine konulur. 205 santigrat derecede 40-45 dk boyunca pişirilir. Ekmeklerin üzerleri çok kızarırsa pişirme kağıdı örterek yanmalarını engelleyiniz.


Ekmeklerin üzeri yeterince kızarınca kupalar fırından alınır. Ekmekleri kupalardan çıkarmak için sapından tutulan kupa sertçe diğer elinizin avuç içine bir kaç defa vurularak içinde ekmek serbest hale getirilir ve kupa ters çevrilerek ekmek dışarı alınır. Hemen ızgara üzerinde pamuklu beze sarılarak dinlendirilir.



Fırına verilme öncesinde kupalar hazır durumda.




Kupa ekmekleri fırından çıkmış durumda



Yakın görünüm.



Ekmekler kupadan çıkıyor.



Kupa ekmekleri dinlenmekte.




Afiyet Olsun.