Her zaman için ekmeğin kapalı kap içinde pişmesinin getirdiği bazı avantajlar mevcuttur. Diğer taraftan yoğrulmayan ekmeğin sıvı oranı yüksek olması dolayısıyla işlenmesinin getirdiği sıkıntıların olduğu da malumunuzdur. Bu tarif karma tekniği ile hem yoğrulan, hem kapta pişen, hem de içerdiği yoğun çavdar unu sayesinde farklı lezzeti ve bol lifi ile sık sık yapacağınız tariflere girmeye aday olacaktır.



Yoğrulmayan Ekmek tekniğine ve aşağıdaki tarife uygun yapılmış nefis çavdar ekmeği.


( 1 Cup/Ölçü Kabı: 240 ml. hacminde bardak ölçüsüne karşılıktır. Ekmeklik un olarak elenmiş un karşılığı yaklaşık 125 gr. dır.
 1 TBSP/Büyük Ölçü Kaşığı; 15 ml. ölçüye karşılıktır.
 1 tsp/Küçük Ölçü Kaşığı; 5 ml. ölçüye karşılıktır.)


Malzemeler:


275 gr Ekmeklik Un (Olin Un).

255 gr Çavdar Unu (Doğalsan).

20 gr Mısır Unu (Doğalsan).

375 ml ılık Su.

20 gr zeytinyağı.

30 gr üzüm pekmezi.

8 gr tuz.

1/2 Küp Yaş Maya (EvMaya).


Teknik: Tarif için Yoğrulmayan Ekmek tekniği uygulanacaktır.


Yapılışı:


Temel tekniklerde Yoğrulmayan Ekmek yapımında anlatıldığı aynı sıra aynen takip edilir. Buna göre:


Sıvılar hariç tüm malzemeler mikser kabına konulur. Tel ya da silikon el çırpıcısı ile iyice homojen hale gelene kadar karıştırılır. Bir yandan yoğrulurken diğer yandan da sırasıyla zeytinyağı, pekmez ve su ilave edilir. Yavaş devirde 10-12 dk arası yoğrularak yumuşak kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır.


Hamurun en az iki kat kabaracağı dikkate alınarak uygun bir kabartma kabı hazırlanır ve içi çok hafifçe zeytinyağı ile yağlanır.


Hamur nazik bir şekilde zarf usulü dört tarafından katlanarak kat yerleri aşağıya gelecek şekilde top yapılır ve kabartma kabına yavaşça konulur ve üzeri bone ya da kapak ile örtülerek mayanın gelmesi beklenir.


Kabarma kabı içinde hamur iki kat olunca hafif unlanmış tezgaha alınır ve zarf usulü katlanarak yeniden kabartma kabına konulur. Üzeri bone ile kapatılır ve yeniden iki kat olması beklenir.


Hamur kabartma kabında yeniden en az 2 kat kabarınca dışarıya alınır ve zarf usulü katlanarak top haline getirilerek 10 dk beklemeye alınır.


Bu esnada hamurun ikinci kabarmasını yapacağı kalıp, içine tam buğday unu serpiştirilerek hazırlanır. Tezgahta dinlenmiş olan topan şeklindeki hamurun ek yerleri yukarıya gelecek şekilde kalıba konur ve üzeri pamuklu bir bez ile örtülerek ikinci kabarma için 2 kat oluncaya kadar beklenir.


1-1.5 saat arası sürebilen ve hamurun 2 katına ulaşmasını sağlayan son kabarma  beklenirken son 20 dakikada fırın 220 Santigrat dereceye getirilir ve ızgara, içinde ekmeğin pişeceği kapların konması için fırının en alt rafına yerleştirilir. Üzerine de içinde ekmeğin pişeceği toprak, porselen, döküm ya da ısıya dayanıklı cam kap yerleştirilir. Kapağının dışarıda kalması çalışma bakımından kolaylık sağlar.


Hamur yeterince kabarınca sıcak durumdaki kap fırından dikkatlice çıkarılır. Kalıp içinde kabarmış olan hamurun pürüzsüz yüzeyi üste gelecek şekilde sıcak kaba aktarılır. Sıcak kabın fırın eldiveni ile bir-iki kez sallanarak hamurun oturması sağlanır. Soğuk kapak kapatılarak kapalı haldeki kap yeniden sıcak fırına verilir. 220 Santigrat derecede 20 dk, 200 Santigrat derecede 10 dk kapaklı bir halde pişirme devam eder. 30 dk.'nın sonunda kapak, kabın üzerinden dikkatlice fırın dışına alınarak ekmek kapaksız kapta 25 dk.-  30 dk. arası daha pişirmeye devam edilir.


Fırından çıkarılan sıcak kaptan alınan ekmek ızgara üzerinde pamuk bir bez ile sarılarak soğutulur.


Uyarı: Ekmek fırından çıkınca kıtır bir kabuğa sahip olmasına rağmen, beklendiğinde kabuğunun yumuşacık olduğu görülür.


Afiyet olsun.


Ekmek fırından henüz dışarı alınmış.




Genel görünüm.




Yakın görünüm.