Fransız Usulü Torba Ekmeği


Un, su, tuz ve mayadan müteşekkil, günlük olarak yapılıp yenebilecek damak tadımıza uygun doğal ekmektir. İçine konulan Tam buğday unu karışımı sayesinde kendine has ev ekmeği lezzetine sahiptir. Arzu edilirse Tam buğday unu ve toplamı 1/2 Cup'u geçmeyecek şekilde çavdar, yulaf vb. unları ilave edilebilir. Yaklaşık 350'şer gramlık 3 adet ekmek çıkmaktadır.


Torba ekmeği stilinde aşağıdaki tarife uygun yapılmış çıtır kabuklu nefis fransız usulü ekmekler


Malzemeler:


Ön Maya için:


1 Cup (240 ml.) Damacana veya arıtılmış su (R/O Su kullanıldı).

2 Cup (yakl. 250 gr.) Genel Amaçlı Un veya Ekmeklik Un (Gediz Un Tip 650 kullanıldı).

1/2 Tatlıkaşığı (Teaspoon/Tsp/Küçük kaşık) İnstant maya.


Asıl Hamur için:


4 tam 1/2 Cup (yakl. 600 gr.) Genel Amaçlı Un veya Ekmeklik Un (Gediz Un Tip 650 kullanıldı).

1 Cup (240 ml.) Damacana veya arıtılmış su (R/O Su kullanıldı).

½ Yemekkaşığı (Tablespoon/TBSP/Büyük kaşık) Deniz Tuzu.

1 Tatlıkaşığı (Teaspoon/Tsp/Küçük kaşık) İnstant maya.


Teknik: Torba Ekmeği tekniği uygulanacaktır.


Yapılışı:


Temel tekniklerde Torba Ekmeği yapımında anlatıldığı aynı sıra aynen takip edilir. Buna göre:


Bir gün öncesi gece Ön maya hazırlanır. Ön Mayada önce uygun kaba un ve üzerine İnstant Maya serpiştirilerek tel ya da silikon el çırpıcısı ile iyice karıştırılır. Un ve maya karışımının üzerine oda sıcaklığında olan su gezdirilerek tahta spatula ile kuru kısım kalmayıncaya kadar karıştırılır ve üzeri hava almaması için duş bonesi ile kapatılarak ılık bir yere konur.


12-18 saat sonra asıl hamur hazırlanır. Bunun için de öncelikle İnstant maya ile 4 tam 1/2 Cup un bir kapta tel ya da silikon el çırpıcısı ile iyice homojen hale gelene kadar karıştırılır. Üzerine tuz serpiştirilerek beraberce tel ya da silikon el çırpıcısı ile iyice homojen hale gelene kadar karıştırılır. Arkasından Hamur Mikserinin Kazanına konur. Bu karışımın üzerine ön maya eklenir ve üzerlerine su dökülür. 10 dakika boyunca mikserde karıştırılır.


EYM’nda ise öncelikle suyun tamamı, tuz, arkasından ön maya ile en üste de un ve maya konularak hamur programında bitinceye kadar çalıştırılır.


Elde ise en az 15 dakika boyunca yoğrulmalıdır.


Torba tekniğinde olduğu üzere Zeytinyağıyla dibi yağlanmış kabarma kabında üstü duş bonesi ile kapatılmış halde 40’ar dakikalık aralar ile 2 defa “EZEREK” zarf usulü katlama yapılmak suretiyle toplam 120 dk.lık ilk kabarma gerçekleştirilir.


Daha sonra silikon mat ya da çalışılacak yüzeye alınarak 10 dk. boyunca üzeri naylon örtülü (naylon hamura değmemeli) olarak dinlendirilir.


10 dk. sonra hamur kesme bıçağı ile 3’e ayrılır, yine “EZEREK” Torba tekniğinde  detaylı anlatıldığı şekilde katlanarak şekillendirilir (burada 1 tanesi yassı, 1 tanesi  topan ve kalanı da somun olarak şekillendirildi) ve  tavuk pişirme torbalarına konur, torbaların ağzı gevşek olarak bağlanır.


30 dk sonra fırının en alt rafına ızgara üzerine ekmek taşı konularak ısı 230 Santigrat Dereceye ayarlanır.


30 dakika sonra (30+30=60 dakika boyunca hamur ikinci kabarmasını gerçekleştirdi) hamurlar teker teker küreğe alınarak sıcak taşın üzerine konur. 15 dakika 230 santigrat derecede, 30-40 dakika da 200 santigrat derecede pişirilir.


Daha sonra ızgara üzerinde soğutulur.


Afiyet olsun.




Torba Ekmeği tekniğine uygun yapılmış Fransız usulü ekmeklere ait kabuk ve doku resimleri: